Naarmate het warme seizoen nadert, voelen de inwoners van Kopenhagen zich steeds meer aangetrokken tot de coole eetcultuur van de stad – waar traditionele witte tafellakens en vaste menu's aan de kant worden geschoven ten gunste van veelzijdige tafelsettings, dineren in de open lucht en inventieve concepten om te delen. We spraken met drie culinaire creatievelingen die de eetscene van de Deense hoofdstad vormgeven en onderzochten de concepten, trends en invloeden die het culturele tij bepalen.
De in Londen geboren en getogen chef-kok Kai Semple is de culinaire creatieveling achter Yam, een modern Caribisch concept. Het concept, waarvan de naam afkomstig is uit Jamaicaans-Patois en "eten" betekent, kreeg na zijn oprichting in 2019 al snel een cultstatus in Kopenhagen.
Het idee achter Yam is eenvoudig: stevige en pretentieloze Caribische klassiekers, deskundig uitgevoerd en boordevol complexe smaken en persoonlijkheid. In de kern is Yam meer dan alleen eten – het is een gemeenschapsgevoel. Het concept, dat mensen samenbrengt, is een expressieve uitnodiging om samen te komen en deel te nemen aan het gezamenlijk dineren, compleet met een warme, uitnodigende sfeer en soulvolle soundtrack, vakkundig samengesteld door Kai.
We schuiven aan bij Kai in Refugio, een creatief collectief in de wijk Østerbro in Kopenhagen, terwijl hij de tafel dekt voor een gezellige familiemaaltijd met behulp van ons Flow-servies in het zwart. Er klinkt R&B-muziek uit de keuken terwijl hij een kleurrijk assortiment gerechten voor zich neerzet, en de lucht is vol van de geurige, gekruide geur van Jamaicaanse jerk chicken – een van Kai's signatuurgerechten. Op het dagmenu staat ook een curry van kikkererwten en okra, rijst met erwten en een frisse salade van komkommer, radijs en kruiden. Voor de grote finale heeft Kai een meringuedessert bereid met mango en passievrucht.
Met bekende gerechten van de eilanden Jamaica en Trinidad is alles, van de keuze van het eten tot de ongedwongen styling van de tafel, terug te voeren op Kai's afkomst en opvoeding. "De herinneringen aan zondag bij mijn oma thuis hadden een duidelijke invloed op mijn tafel. Elk van de verschillende gedeelde gerechten, variërend in kleuren en smaken, weerspiegelen mijn opvoeding en zijn voor mij een manier om contact te maken met mijn Caribische erfgoed," mijmert hij.
Volgens Kai ligt het geheim van lekker eten in de gemeenschap. Hij legt verder uit: "Mijn filosofie over eten is geworteld in het verlangen om mensen samen te brengen. Als chef-kok koppel ik mijn eetervaringen altijd aan iets waar we ons allemaal mee kunnen verbinden en wat we samen kunnen delen – of het nu een specifieke herinnering is of een periode in de tijd."
Gevraagd naar zijn tips voor de gastheer of gastvrouw, stelt Kai voor om het simpel te houden. "Kijk of je gerechten kunt bereiden die met elkaar gedeeld kunnen worden, of het nu een gerecht op basis van rijst is of iets informelers zoals sandwiches. Je moet niet alleen zorgen dat er de hele avond eten en drinken beschikbaar is, maar je moet je ook altijd richten op het samenbrengen van familie en vrienden," voegt hij eraan toe.
Voor een gedenkwaardige maaltijd raadt hij aan om kleine, maar impactvolle details te gebruiken. "Eenvoudige, persoonlijke accenten, zoals garnering en de keuze van serveerschalen, kunnen een wereld van verschil maken, zowel visueel als qua smaak. Alles, van het tafelkleed tot het bestek, heeft invloed op de algehele ervaring van de maaltijd."
En zoals altijd met Kai's kookkunsten, is het vertellen van verhalen cruciaal voor het organiseren van een onvergetelijk etentje. "Mijn meest gedenkwaardige maaltijden waren altijd die gelegenheden waarbij de chef een verhaal te vertellen had, zowel over het gerecht zelf als over het "waarom" achter de creatie," deelt hij.
Kai's Kokoscurry met zoete aardappel en pompoen
Ingrediënten:
• 2 el kerriepoeder
• 1 theelepel pimentbessen
• 2 takjes tijm
• 1 stengel koriander
• 1 rode chilipeper (heel)
• 1 ui, gesneden
• 3 teentjes knoflook
• 1 stukje gember
• 1 zoete aardappel
• 1 pompoen
• 1 blik kokosmelk
Instructies:
1. Bak in een pan het kerriepoeder en de piment in olie tot het geurig is en voeg de gesneden ui, chilipeper, korianderstengel, gember en knoflook toe. Laat 5 minuten afkoelen tot alles zacht is.
2. Terwijl je wacht tot dit is afgekoeld, sprenkel je wat olie in de pan en bak je de zoete aardappel en pompoen op 180 graden gedurende 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
3. Voeg de kokosmelk toe aan het currymengsel en kook het in tot je een sausachtige consistentie hebt bereikt.
4. Voeg de geroosterde groenten toe en kook nog 5 minuten.
5. Serveer met gestoomde rijst en garneer met koriander.
Kai heeft de tafel vormgegeven met ons Flow-servies in het zwart. Met zijn charmante, perfect "imperfecte" uitdrukking en unieke glazuur is Flow de perfecte sidekick voor zowel alledaagse diners als speciale gelegenheden. Stijl het met items in dezelfde kleur of kijk naar de andere kleurstellingen van Flow voor een mix-and-match look.
Ontdek de Flow-serie hier.