Hout

Wood-top-image

We gebruiken een grote verscheidenheid aan massief hout in onze collectie, waaronder eiken-, mango-, essen-, beuken-, grenen- en larikshout, waarvan het merendeel FSC®-gecertificeerd is.

Hout is een natuurlijk materiaal – geen twee stukken hout zijn hetzelfde – en daarom zijn er geen twee houten meubels die identiek zijn. Hout verandert voortdurend, wat betekent dat de structuur en kleur zich in de loop van de tijd ontwikkelen. De grootste veranderingen doen zich voor aan het begin van het leven van een meubelstuk. Massief hout wordt voornamelijk beïnvloed door seizoensgebonden veranderingen in vochtigheid. In de zomer zet hout uit, waardoor tafelbladen licht kunnen buigen. Tijdens de winter krimpt het hout weer.

Houtbeweging – uitzetten en krimpen – kan “ ruitjes" (kleine scheurtjes en barstjes tussen de nerven van het hout) veroorzaken. Deze beschadigen het product echter niet en kunnen meestal behandeld worden met een houtoliebehandeling. Om de levensduur van houten meubelen te maximaliseren, is het belangrijk dat ze voortdurend worden verzorgd en onderhouden. Hieronder vind je richtlijnen over hoe je je meubels van massief hout het beste kunt behandelen en onderhouden.

Door een neutrale houtolie te gebruiken, behoudt het hout zijn oorspronkelijke kleur, wordt het waterafstotend en droogt het niet uit. Bij een lichter/wit oppervlak raden we aan het product te behandelen met witgepigmenteerde houtolie. Breng de olie met een zachte spons of zachte, pluisvrije doek aan in de richting van de houtnerf in een ononderbroken dunne laag. Laat de olie drie uur drogen en neem dan af met een zachte, pluisvrije doek om overtollige olie te verwijderen. Door dagelijks schoonmaken (het oppervlak afvegen na een maaltijd, bijvoorbeeld) verdwijnt de olie langzaam uit het hout. Daarom wordt aanbevolen om het hout 4-6 keer per jaar of naar behoefte te behandelen. Lees voor de behandeling de instructies op de fles.

Voor een grondiger reiniging van je houten meubels moet je een houtreiniger gebruiken, die vlekken zoals vlekken op oliebasis, waterkringen en meer verwijdert. Deze kan ook gebruikt worden om looizuur uit eikenhout te wassen. Vergeet niet om het oppervlak na gebruik van houtreiniger te behandelen met neutrale houtolie of witgepigmenteerde olie. Denk er altijd aan om de onderkant van je meubels te behandelen, anders bestaat het risico dat het hout krom trekt of barst. Als het oppervlak van het hout na de behandeling "omhoog komt" (ruw wordt), kun je het licht opschuren in de richting van de houtnerf met fijn schuurpapier (minimaal korrel 200). Gebruik nooit staalwol!

Fineer

Houtfineer wordt gemaakt van dunne vellen massief hout die worden aangebracht op een ondergrond van MDF, multiplex of spaanplaat. Gefineerde oppervlakken moeten regelmatig worden gereinigd met een vochtige doek. Verwijder vuil en vlekken met een goed uitgewrongen doek. Het oppervlak moet onmiddellijk daarna worden gedroogd, zodat er geen vloeistofresten achterblijven.

Geolied fineer

Neem voor dagelijkse reiniging af met een schone, droge doek of een in schoon water uitgewrongen doek. Als een uitgewrongen doek of zeem wordt gebruikt, veeg overtollig water dan onmiddellijk weg met een schone, droge doek. Vuile oppervlakken moeten worden afgenomen met een vochtige doek. Droog opnieuw onmiddellijk af met een schone, droge doek. Let erop dat vloeibare reinigingsmiddelen de olie oplossen, dus een oliebehandeling moet daarna worden herhaald. Breng hiervoor gelijkmatig houtolie aan met een zachte doek of spons in de richting van de houtnerf. Na 2-3 uur kan het hout worden opgepoetst met een schone, droge doek. Als tussenschuren nodig is, gebruik dan fijn schuurpapier (nr. 220). Schuur nooit dwars op de korrel en gebruik nooit ijzerwol of draadsponzen. Stel de oppervlakken niet gedurende langere tijd bloot aan water of andere vloeistoffen. Gemorste vloeistoffen moeten onmiddellijk worden weggeveegd.

Gelakt fineer

Neem af met een schone, droge doek of met een doek of zeem die is uitgewrongen in schoon water. Als je een uitgewrongen doek gebruikt, veeg het water dan onmiddellijk weg met een schone, droge doek.

Vuile oppervlakken kunnen worden afgenomen met een doek of zeem die is uitgewrongen in zeepwater. Droog opnieuw onmiddellijk af met een schone, droge doek.

We raden aan om milde schoonmaakmiddelen te gebruiken voor het reinigen van gelakt fineer. Het wordt afgeraden om agressieve schoonmaakmiddelen of producten met schuurpoeder te gebruiken, omdat dit leidt tot een dof, gekrast en beschadigd oppervlak. Stel de oppervlakken niet gedurende langere tijd bloot aan water of andere vloeistoffen. Gemorste vloeistoffen moeten onmiddellijk worden weggeveegd.

Grenen met Accoya-behandeling

Accoya is een behandeling die het hout bestand maakt tegen externe factoren, waaronder de invloed van wisselende weersomstandigheden. Tijdens het Accoya-behandelingsproces worden de celwanden van het hout gesloten, waardoor het hout geen water en vocht opneemt. Schimmels en rot kunnen daarom niet doordringen in de structuur van het hout, zoals dat gebeurt bij hout in onbehandelde staat. De Accoya-behandeling maakt het hout ook stabiel, waardoor het een langere levensduur heeft. Dit heeft geen invloed op de structuur van het hout.

Accoya-hout is 100% recyclebaar en niet giftig, en het Accoya-hout dat we gebruiken is FSCTM-gecertificeerd. Daarom kan het op dezelfde manier worden verwijderd als onbehandeld hout zonder bijkomende schadelijke gevolgen voor ons milieu. Men kan bijvoorbeeld Accoya-hout veilig verbranden voor bio-energie. Het hout heeft minder onderhoud nodig en het is niet nodig om het hout te behandelen met beschermende olie, maar je kunt dit wel doen als je een extra beschermende barrière wilt. Het gebruik van een beschermende olie zal de unieke eigenschappen van het Accoya-hout niet aantasten.

Als je je meubels met olie wilt behandelen, volg dan de volgende instructies:

We raden aan om Outdoor Wood Oil van Guardian te gebruiken, omdat deze speciaal is ontwikkeld om ongelakt hout voor buiten te verzorgen en te onderhouden. De Outdoor Wood Oil van Guardian is op basis van plantaardige oliën. Houten meubelen die buiten worden gebruikt, worden in hoge mate blootgesteld aan de elementen en zijn gevoelig voor klimaatveranderingen (zonlicht, regen en temperatuurschommelingen) waardoor schimmel en meeldauw kunnen ontstaan. Het risico op schimmel- en meeldauwaantasting wordt geminimaliseerd door regelmatig olie aan te brengen. Als je algengroei ziet op het oppervlak van de bank door langdurige blootstelling aan regen, kun je deze plekken verwijderen met een houtreiniger. Door de Accoya=behandeling blijft de algengroei beperkt tot het oppervlak van de bank en is het hout niet gepenetreerd.

De houtolie en houtreiniger moeten in de richting van de houtnerf worden aangebracht met een zachte, pluisvrije doek of spons. Nooit aanbrengen in direct zonlicht.

Goed advies voor houten meubelen

• Dagelijks schoonmaken moet gebeuren met een schone, goed uitgewrongen vochtige doek.

• Voor hardnekkige vlekken wordt houtreiniger aanbevolen.

• Het behandelen, schoonmaken of schuren van het hout moet altijd in de richting van de houtnerf gebeuren.

• Plaats geen hete of natte voorwerpen op houten oppervlakken, want dit kan vlekken/brandplekken veroorzaken.

• Het plaatsen van houten meubelen in de buurt van sterke warmtebronnen (kachels en radiatoren) kan het hout aantasten en het risico op kromtrekken vergroten.

- Hout mag niet permanent worden bedekt met luchtdichte materialen (bijvoorbeeld oliedoek) voor langere perioden.

- Bij de behandeling van tafelbladen moet de behandeling aan beide zijden worden uitgevoerd.