DUURZAME ONTWIKKELINGSDOELEN (SDG'S) van de VN

VN-doelen – ferm LIVING

Onze toewijding aan ethische en verantwoorde bedrijfspraktijken is vastgelegd in onze Gedragscode, die is afgestemd op de Tien Principes van het UN Global Compact. Alle leveranciers moeten zich houden aan de gedragscode van ferm LIVING, waarin onze inzet voor het bevorderen van verantwoord ondernemen wordt benadrukt.

Mensenrechten

PRINCIPE 1: Bedrijven moeten de bescherming van internationaal uitgeroepen mensenrechten ondersteunen en respecteren.

PRINCIPE 2: Verzeker je ervan dat ze niet medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen.

We houden ons aan de internationale mensenrechten, omarmen diversiteit en behandelen alle mensen gelijk, ongeacht ras, leeftijd, religie, seksuele geaardheid of sociale achtergrond. We zijn fel gekant tegen alle vormen van racisme en fysiek of emotioneel misbruik. Onze toewijding strekt zich uit tot het op verantwoorde wijze inkopen en produceren van producten, het waarborgen van de rechten van werknemers en het zorgen voor veilige, gezonde werkomgevingen. Mensenrechtenschendingen zijn ondubbelzinnig onaanvaardbaar en worden niet getolereerd.

In onze hele toeleveringsketen cultiveren we duurzame relaties die gebaseerd zijn op wederzijdse waardecreatie, respectvol gedrag en transparante communicatie. We dwingen goede arbeidsnormen af bij onze leveranciers, door middel van geaccrediteerde certificeringen en auditschema's in ons interne kader getiteld "Verantwoordelijke leveranciers". Onze toewijding aan duurzaamheid omvat zowel milieu- als sociale aspecten en we zijn toegewijd aan het delen van onze voortgang en het vergroten van transparantie.

Arbeid

PRINCIPE 3: Bedrijven moeten de vrijheid van vereniging en de effectieve erkenning van het recht op collectieve onderhandelingen handhaven.

PRINCIPE 4: De uitbanning van alle vormen van dwangarbeid en verplichte arbeid.

PRINCIPE 5: De effectieve afschaffing van kinderarbeid.

PRINCIPE 6: De uitbanning van discriminatie in arbeid en beroep.

We verbieden ondubbelzinnig het gebruik van dwangarbeid en kinderarbeid in welke vorm dan ook. In 2023 hebben we geen gevallen van mensenrechtenschendingen vastgesteld binnen ons bedrijf of bij onze leveranciers. We blijven ons inzetten om de arbeidsomstandigheden in onze toeleveringsketen te controleren om naleving en ethische praktijken te garanderen.

In 2021 zijn we lid geworden van het Business Social Compliance Initiative (BSCI) van Amfori. Via onze Gedragscode en certificeringen zoals BSCI, FSC® en GOTS komen we actief op voor de rechten van werknemers in onze toeleveringsketen, in overeenstemming met de arbeidsprincipes van het UN Global Compact. Onze relaties met partners zijn gebaseerd op wederzijdse waardecreatie, transparante communicatie, vertrouwen en omgevingsbewust gedrag, allemaal in het streven naar verantwoorde bedrijfspraktijken en een betere levensstandaard.

Milieu

PRINCIPE 7: Bedrijven moeten een preventieve aanpak van milieuproblemen steunen.

PRINCIPE 8: Initiatieven nemen om een grotere verantwoordelijkheid voor het milieu te bevorderen.

PRINCIPE 9: Aanmoedigen van de ontwikkeling en verspreiding van milieuvriendelijke technologieën.

Ons milieubeleid draait om drie belangrijke doelstellingen voor 2030: Volledige transparantie bereiken voor alle producten. Waar mogelijk certificeringen voor externe partijen behalen voor alle producten. Streven naar CO₂-neutraliteit.

We streven ernaar om onze impact op het milieu te minimaliseren en circulaire praktijken in verantwoorde productieprocessen te bevorderen. We stimuleren transparantie en traceerbaarheid, terwijl certificeringen en tests de veiligheid en eerlijkheid van de arbeidsomstandigheden in onze toeleveringsketen garanderen, evenals de verantwoorde productie en hoge kwaliteit van onze producten. We gebruiken een Climate Screening Tool om de CO₂e-voetafdruk van onze producten te meten. Dit is gebaseerd op de EU-methode voor het berekenen van de milieuvoetafdruk van een product (PEF).

Anticorruptie

PRINCIPE 10: Bedrijven moeten alle vormen van corruptie tegengaan, met inbegrip van afpersing en omkoping.

We veroordelen elke vorm van corruptie ten strengste. Alle zakelijke voorstellen die corruptie impliceren, worden onmiddellijk afgewezen en ferm LIVING is vastbesloten om de wet met de grootst mogelijke integriteit na te leven. Ondanks de lokale risico's die inherent zijn aan onze wereldwijde relaties met leveranciers, hanteren we binnen ons bedrijf een nultolerantiebeleid. Alle leveranciers moeten onze Gedragscode ondertekenen en naleven. Onze bestuursprocedures zijn in 2020 geactualiseerd en bevatten een vierogenprincipe, en onze klokkenluidersprocedures maken het mogelijk om incidenten anoniem te melden. Sinds 2023 zijn er geen gevallen van corruptie gemeld binnen het bedrijf of bij leveranciers en zijn er geen incidenten gemeld door klokkenluiders.
Lees onze Gedragscode hier.

 

Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN

De 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties dienen als routekaart voor het creëren van een betere en duurzamere toekomst voor iedereen.

Met de SDG's worden mondiale uitdagingen aangepakt zoals armoede, ongelijkheid, klimaatverandering, aantasting van het milieu en het streven naar vrede en rechtvaardigheid. Voor ons is investeren in duurzame en verantwoorde praktijken niet alleen een ethisch principe, maar ook een gezonde zakelijke benadering.

We ondersteunen de SDG's van de VN actief en gebruiken ze om de integratie van duurzaam beleid in onze bedrijfsstrategie en culturele mentaliteit vorm te geven. In samenwerking met partners en leveranciers richten we ons vooral op de doelen 8, 12, 13 en 17, omdat we deze erkennen als gebieden waarin ons bedrijf de grootste positieve invloed kan hebben op mens en milieu.

 

DOEL 8
Waardig werk en economische groei

Aanhoudende, inclusieve en duurzame economische groei, volledige en productieve werkgelegenheid en waardig werk voor iedereen bevorderen. We bevorderen actief inclusieve en duurzame economische groei, gericht op betere werkgelegenheid en waardig werk voor iedereen. In ons perspectief omvat waardig werk productieve werkgelegenheid die een eerlijk inkomen, veiligheid op de werkplek, gunstige arbeidsomstandigheden, sociale bescherming voor gezinnen en betere vooruitzichten voor persoonlijke ontwikkeling en sociale integratie biedt. Het naleven van hoge normen op het gebied van mensenrechten en eerlijke lonen is een integraal onderdeel van onze toewijding, zoals blijkt uit onze Gedragscode en initiatieven en certificeringen zoals BSCI, FSC® en GOTS. Deze maatregelen bevestigen onze proactieve rol in het waarborgen van de rechten van werknemers in onze toeleveringsketen.

 

DOEL 12
Verantwoorde consumptie en productie

Zorgen voor duurzame consumptie- en productiepatronen. Wij bevorderen duurzame consumptie en productie door meer te bereiken met minder, door economische groei los te koppelen van milieuschade en door te pleiten voor efficiënt gebruik van hulpbronnen en voor duurzame levensstijlen. Onze inzet houdt in "het gebruik van diensten en gerelateerde producten die voorzien in basisbehoeften en zorgen voor een betere levenskwaliteit, terwijl het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en giftige materialen, evenals de emissie van afval en verontreinigende stoffen gedurende de levenscyclus van een de dienst of het product wordt geminimaliseerd, zodat de behoeften van toekomstige generaties niet in gevaar worden gebracht".

In nauwe samenwerking met leveranciers verbeteren we alle fasen van onze toeleveringsketen en zorgen we voor transparantie door middel van kwaliteitstesten en certificeringen. We streven ernaar producten in de juiste hoeveelheid te produceren, waarbij we voorkomen dat onverkochte producten worden verbrand of vernietigd. We willen dat onze producten worden gebruikt en dat overtollige artikelen worden gedoneerd aan NGO's zoals het Rode Kruis, onze belangrijkste liefdadigheidspartner. Geleid door onze Verantwoordelijkheidscriteria, maken we in de vroege ontwerpfase duurzame keuzes door verantwoorde materialen te selecteren, demonteerbare ontwerpen te maken en een wieg-tot-graf-benadering te omarmen. Dit zorgt ervoor dat klanten gemakkelijk kunnen recyclen, wat de levensduur van producten bevordert en een circulaire mentaliteit stimuleert.

 

DOEL 13
Klimaatactie

Neem dringende maatregelen om klimaatverandering en de gevolgen ervan tegen te gaan. Klimaatverandering vormt een onbetwistbare bedreiging voor de beschaving, met zichtbare en mogelijk catastrofale gevolgen. Dringende actie door middel van onderwijs, innovatie en toewijding aan klimaatdoelstellingen kan een ramp afwenden. Het doorvoeren van de nodige veranderingen beschermt niet alleen de planeet, maar biedt ook aanzienlijke kansen om de infrastructuur te moderniseren, nieuwe banen te creëren en de wereldwijde welvaart te bevorderen.

We beoordelen en kwantificeren de impact van ons bedrijf door de CO₂-voetafdruk van onze producten te meten met behulp van de Climate Screening Tool van Målbar. In samenwerking met belangrijke leveranciers evalueren we de impact van het product op het klimaat, van grondstof tot aankomst in het magazijn. In het voorjaar van 2024 analyseren we onze volledige impact (aandachtsgebieden 1, 2 en 3) en tegen de zomer van 2024 stellen we een baseline vast voor toekomstige reductiedoelstellingen. Onze toewijding strekt zich uit tot het minimaliseren van de impact op het milieu, het bevorderen van circulaire praktijken en het ontwerpen voor een lange levensduur om het verbruik van hulpbronnen en de uitstoot van CO₂ te verminderen. In de vroege productontwerpfase passen we verantwoordelijkheidscriteria toe, waaronder duurzaamheid, materialen, demonteerbaarheid van een ontwerp en certificeringen zoals FSC®, OCS, GOTS en GRS, waarbij we ons richten op milieuoverwegingen. Bovendien heeft het EU-streven naar duurzaamheid geleid tot nieuwe regelgeving, zoals het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM).

 

DOEL 17
Partnerschappen bij de doelen

De uitvoeringsmiddelen versterken en het mondiale partnerschap voor duurzame ontwikkeling nieuw leven inblazen. Dit doel is gericht op het versterken van wereldwijde partnerschappen voor duurzame ontwikkeling door regeringen, maatschappelijke organisaties, de particuliere sector, de Verenigde Naties en andere actoren te betrekken bij de uitvoering van de overige zestien SDG's. We werken al heel lang samen met het Rode Kruis. We geven de voorkeur aan langdurige partnerschappen met specialisten op verschillende gebieden om voortdurend te leren, vooruitgang te boeken en onze verantwoorde praktijken te verbeteren, op weg naar meer duurzaamheid voor een betere toekomst.