Het huis van Juli Daoust Baker

Als de helft van het team achter de lifestylewinkel en galerie Mjölk in Toronto, Canada, ziet Juli haar werk als een verlengstuk van haar huis – een positie die nog makkelijker wordt door het feit dat het zich precies boven haar werkplek bevindt.

In wat ooit bekend stond als het hart van de Canadian Pacific Railway, is The Junction aan de westkant van Toronto nu de thuisbasis van een mix van jonge gezinnen, trendy eetgelegenheden en stedelijke professionals. Toen Juli en haar gezin verhuisden naar het laatste Victoriaanse gebouw in de buurt met een tinnen gevel, waren ze op zoek naar een ruimte die ze zich eigen konden maken en die een uitvalsbasis zou zijn voor zowel hun gezins- als hun beroepsleven. "We hadden kort daarvoor alle oude gevels bewonderd die we in Europa hadden gezien en toen, als bij toverslag, vonden we dit gebouw," zegt Juli. Met voldoende ruimte voor hun winkel op straatniveau hadden Juli en haar man John grootse plannen voor het twee verdiepingen tellende appartement erboven. Na de restauratie van de historische buitenkant van het gebouw in de originele Victoriaanse stijl, ging het duo aan de slag met de renovatie van het interieur, waarvan het resultaat je meeneemt naar een heel andere plek.

Binnen zorgen lichte kleuren, natuurlijke materialen en doordachte details samen voor een serene oase met een duidelijk Scandinavisch en Japans design. "Zowel Scandinavisch als Japans design benadrukken de natuurlijke elementen en zijn gevoelig voor licht en schaduw, textuur en materialen," zegt Juli, "Ik denk dat deze tradities ook het idee van ademruimte of een pauze begrijpen: een plek om de drukke geest te laten rusten. Ik reageer op hun gebruik van terughoudendheid."

Billledetext
Billledetext

Juli en John delen de ruimte met hun twee kinderen Elodie en Howell, 8 en 6 jaar oud, samen met twee honden – de Ierse wolfshond Aoife en een Schotse Deerhound genaamd Atla. Thuis brengt het gezin de meeste tijd door rond de keukentafel, een ruimte die – zoals een groot deel van hun huis – vol staat met lichtgekleurd eikenhout, gebladerde planten en een zorgvuldig samengestelde selectie antiek en curiosa. "Ik ben een huismus en ik merk dat mijn zenuwstelsel snel overprikkeld raakt," vertelt Juli ons, "dus de elementen die ik nodig heb in mijn huis zijn toegang tot daglicht, mijn gezin en een rustige, stille sfeer – ook al is dit een constante strijd met huisdieren en kinderen."

"We kozen voor items waarvan we wisten dat we die voor de lange termijn wilden hebben, klassiekers in natuurlijke materialen zoals wit eiken en natuurlijk leer – items die patina zouden krijgen naarmate ze ouder werden en het verhaal van onze familie zouden vertellen."

Nadat ze kunstcuratie en fotografie had gestudeerd aan de kunstacademie, was het voor Juli een natuurlijke keuze om op de een of andere manier met design te gaan werken. Het is een interesse en een passie die ze deelt met haar partner en die een anker is geweest in hun hele werkende leven – maar ook in hun relatie: "Op ons eerste afspraakje hadden we ruzie over meubels en een jaar na onze relatie besloten we een designblog te beginnen, Kitka.ca, met vintage items die we in de stad vonden.

Na een reis naar Scandinavië, waar het stel inspiratie had opgedaan en plannen had geformuleerd voor een eigen winkel in eigen land, openden ze in 2009 de deuren van Mjölk. De naam, die melk betekent in het Zweeds, is een soort ijsbreker voor klanten en een bevestiging van hun voorliefde voor Scandinavisch design. "Toen we een naam kozen, wilden we daarmee meteen Scandinavië uitstralen." Juli legt uit: "We bewonderden de originele melkverpakkingen van Arla en dachten na over het goede gevoel voor design en hoe melk democratisch en puur is. We hadden het gevoel dat de woorden die worden gebruikt om melk te beschrijven, ook kunnen worden toegepast op Scandinavisch design. We hebben met de belangrijke regel gebroken om een naam te kiezen die leesbaar is – Noord-Amerikanen hebben er natuurlijk moeite mee – maar het brengt ook een gesprek op gang, of leidt tot een glimlach."

Naast hun winkel hebben Juli en John vier delen van hun Mjölk Book gepubliceerd, waarin hun reizen naar Japan en Scandinavië worden beschreven aan de hand van een serie interviews en essays geschreven door John en met foto's genomen door Juli. Het is op deze reizen dat het paar enkele van hun grootste schatten heeft gevonden, die nu worden tentoongesteld in doordachte vignetten verspreid door hun huis, een mix van antiek servies, handgemaakte vazen en curieuze artefacten.

"We kozen voor items waarvan we wisten dat we die voor de lange termijn wilden hebben, klassiekers in natuurlijke materialen zoals wit eiken en natuurlijk leer – items die patina zouden krijgen naarmate ze ouder worden en het verhaal van onze familie zouden vertellen. We hebben alles neutraal gehouden, want het is altijd gemakkelijk om kleur en textuur toe te voegen via textiel." Gevraagd naar haar favoriete item, wijst Juli op een prachtige Conoid bank van Mira Nakashima, die het paar bestelde tijdens een bezoek aan het atelier van de kunstenaar. Ook deze draagt dierbare familieherinneringen met zich mee, want Juli herinnert zich de lange autorit waarbij hun toen vier maanden oude dochter ook aanwezig was. Zoals zoveel items in Juli's huis is de bank niet alleen functioneel en esthetisch mooi, maar draagt de geschiedenis ervan bij aan de levende, ademende ruimte die bovenal een gezinswoning is.