De tafel dekken voor Kerstmis is geen gewone taak; het is een decor waarop herinneringen worden geschilderd, verhalen worden gedeeld en tradities tot leven komen. Dit jaar vroegen we Trine Andersen, onze beroemde creatief directeur en oprichtster, om haar aanpak voor voorbereiden van een kerstmaaltijd met ons te delen, waarbij ze niet alleen de tafel dekt, maar een onvergetelijke ervaring creëert.
Laat je meevoeren naar een wereld waar elk detail, hoe klein ook, een verhaal vertelt van warmte, liefde en viering.
"Je investeert zoveel tijd in het maken van prachtige keukencreaties;
waarom ze dan niet met trots tonen?"
Trine Andersen
Het is Kerstmis! Wat maakt deze tijd van het jaar speciaal voor jou?
De winter kan zo'n donkere, zware tijd zijn in Denemarken en de feestdagen leunen echt op het beroemde Deense concept van hygge: kaarsen aansteken, onze huizen versieren en quality time doorbrengen met de mensen van wie we houden. De nadruk ligt op aanwezig zijn en elkaars gezelschap waarderen.
Ik begin op 1 december met het ophangen van kerstversieringen – als ik eerder begin, ben ik het voor kerstavond beu. Ik hou ook van het hele proces van cadeaus geven: het zoeken naar een doordacht cadeau, het inpakken en dan het geven zelf. Er is niets leukers dan het perfecte cadeau vinden voor iemand om wie je geeft!
Vertel ons over je gedekte tafel – voor welke look ga je dit jaar?
Mijn kersttafel is traditioneel met moderne invloeden. In het algemeen houd ik ervan om tijdens de feestdagen een meer romantische sfeer in mijn huis te creëren en zoek ik naar manieren om het verleden en het heden te combineren door middel van kleine details: zijden linten aan kandelaars, het geërfde zilverwerk van mijn schoonmoeder en het bewust niet strijken van het tafelkleed voor een meer ontspannen en rustieke sfeer.
Welke decoratieve elementen heb je gebruikt?
De kersttijd is geen tijd voor minimalisme – tenminste niet bij mij thuis! Dit jaar heb ik een mix gebruikt van bloemstukken, kerstdecoraties en een overvloed aan kaarsen. Ik laat ook graag seizoensfruit zien en gebruik sommige onderdelen van de maaltijd ook als decoratief element, zoals de clementinetaart. Je investeert zoveel tijd in het maken van prachtige keukencreaties; waarom zou je ze niet met trots laten zien?
Heb je familie- of culturele tradities die je in je gedekte tafel verwerkt?
We maken een traditionele geroosterde eend voor Kerstmis en dit jaar heb ik kleine papieren manchetten om de poten gedaan – het is schattig en speels. Hoewel we in Kopenhagen wonen en onze kinderen hier zijn opgegroeid, komt onze familie oorspronkelijk uit Jutland, waar het de gewoonte is om gezouten chips bij de kerstmaaltijd te serveren. Vooral de kinderen zijn dol op die traditie!
De beste tips van Trine:
Stoelcadeautjes: Overweeg om in plaats van plaatskaartjes een klein cadeautje neer te leggen dat je voor elk van je gasten hebt uitgekozen – een doordachte aanvulling waardoor ze zich speciaal en gewaardeerd zullen voelen.
Eten als decor: Je besteedt zoveel tijd aan het maken van mooie creaties in de keuken – gebruik ze als decoratieve elementen tijdens je diner.
Instant elegantie: Ik kies altijd voor stoffen servetten als ik mensen ontvang voor een etentje – het is een eenvoudig detail waarmee je de tafel nog mooier aankleedt.
Trine's traditionele Deense kerstmenu
Welkomsthapjes:
Krokante kippenvelletjes met mayonaise en kruiden
Rillettes van eend geserveerd in witlofbladeren met granaatappelpitten
Olijven en broodstengels
Welkomstdrankje:
Rode vermout en champagne geserveerd met sinaasappelschil
Hoofdgerecht:
Geroosterde eend gevuld met pruimen en sinaasappels
Geroosterde aardappelen geserveerd met een takje rozemarijn
Met suiker geglaceerde aardappelen
Jus van eend
Koolsalade met appel en amandel
Rodekoolsalade met vinaigrette, walnoot, sinaasappel en granaatappelpitten
Waldorfsalade
Gezouten chips, warm geserveerd
Dessert:
Assortiment kazen met verse vijg en vijgenmarmelade
Risalamande (Deense rijstpudding) geserveerd met warme kersensaus en gegarneerd met maraschino-kersen
Cake met suikerglazuur, citroenschil en gegarneerd met gepelde clementines