De kunst van buiten eten

We riepen de hulp in van twee culinaire experts die hun geheimen deelden voor het creëren van de ultieme eetervaring in de buitenlucht.

Het zomerseizoen nodigt ons uit om te genieten van gezellige etentjes en intieme maaltijden buiten. Of het nu op een balkon, in een park of een weelderige tuin is, buiten eten is een van de uitgesproken privileges van warmer weer. Weinig dingen voelen beter dan zwoele avonden doorbrengen genietend van een verfrissend briesje terwijl je geniet van lekker eten in dierbaar gezelschap.

Om het aanbreken van het seizoen van buiten eten te vieren, hebben we de hulp ingeroepen van chef-koks Mimi Thorisson en Eleonore Toulin om hun beste tips te delen voor het organiseren van een ongedwongen, plezierig diner in de buitenlucht – en om de theorie te testen dat alles beter smaakt als je het buiten eet.

Eleonore Toulin, privékok @eleonoretoulin

Eleanore over buiten eten:
"Dineren in de zomer geeft je de kans om het anders te doen. Het is een kans om het wat rustiger aan te doen en te genieten van quality time met je dierbaren, en het zorgt ervoor dat vreemden vrienden kunnen worden rond de eettafel. En iedereen weet dat rosé buiten beter smaakt!"

Wat vormde de inspiratie voor jouw gedekte tafel?
"Of het nu buiten of binnen is, ik ga altijd af op mijn intuïtie. Ik geloof niet dat er regels bestaan voor een geweldig ontwerp of geweldige gastvrijheid – het gaat erom dat je plezier hebt en creatief bent, waarbij je je laat leiden door je instinct.
Ik zoek mooie objecten die met elkaar spreken. Ik gebruik graag aardetinten, zoals de Linen-servetten in kaneelkleur van ferm LIVING, en meng ze met contrasterende texturen zoals de Flow-borden in gebroken wit."

Wat zorgt voor een goede sfeer als je buiten eet?
"Ik wil alle zintuigen aanspreken. Natuurlijk licht is heel belangrijk en iedereen ziet er prachtig uit bij kaarslicht. Het toevoegen van verse bloemen voegt een verfijnde noot toe aan het aroma, en het afspelen van muziek is essentieel voor een gezellige sfeer. Ik gebruik graag een app genaamd Radiooooo die muziek uit een bepaalde tijd en plaats verzamelt – ik kan Brazilië in de jaren 60 van harte aanbevelen.
Ik begin de avond graag met een aperitief voor mijn gasten terwijl ik de laatste kookklusjes afmaak. Een Bianco Vermouth en soda of een Whisky Highball vergezeld van een kaas- en vleeswarenplankje zijn altijd een groot succes. Laat dit volgen door zelfgemaakte gnocchi gedrenkt in boter en salie, een hele gebakken vis en een frisse salade."

Billledetext
Billledetext

"Een royaal gevulde tafel die overloopt van goede wijn en heerlijk eten is een symbool van liefde."
Mimi Thorisson

Mimi Thorisson, auteur en kok @mimithor

Mimi over buiten eten:
"Buiten eten is synoniem met zorgeloosheid en een lichtheid van het bestaan – pure vreugde en voldoening. Nu het eindelijk lente is, is het zo heerlijk om buiten te kunnen eten.
Voor mij begint het seizoen met veel tuinieren: de resten van winterbladeren opruimen, de potplanten opfrissen en nieuwe planten in de tuin zetten. We wonen in Turijn, in Italië, bij een grote piazza met een terras dat uitkijkt over het plein. Het is zo'n magische plek in de lente: vol olijf- en citrusbomen en vol jasmijnbloemen. De aromatische kruidenplanten parfumeren de lucht en geven kleur en leven aan de ruimte. Het is mijn plek vol geluk."

Wat vormde de inspiratie voor jouw gedekte tafel?
"Ik hou van een tafel vol beloftes en overvloed. Ik gebruik graag bloemen, potplanten en aromatische kruidenboeketten als tafeldecoratie – ik wil dat mijn tafel eruitziet en aanvoelt als een tuin. Geïnspireerd door de seizoenen mix ik mijn persoonlijke smaak van landelijke chic verweven met een stedelijke sfeer. Ik vond het geweldig om voor deze gedekte tafel de ferm LIVING Oli- glaswerkcollectie van amber te gebruiken. De kleur is een van mijn favorieten, vooral als het zonlicht er precies goed op valt.
Als je een verzameling borden, schalen, glazen, potten en vazen op tafel ziet staan, weet je dat je een mooie tijd tegemoet gaat. Een royale tafel vol goede wijn en heerlijk eten is een symbool van liefde."

Hoe creëer je een goede sfeer voor je gasten?
"Muziek is geweldig om de avond goed mee te beginnen – jazzmuziek, zoals Miles Davis, is een persoonlijke favoriet. En ik moet zeggen, onze honden zijn geweldige gastheren! Ze begroeten onze gasten en plotseling is iedereen in een goede stemming.
Ik denk dat de sleutel tot entertainment is om je ontspannen te voelen. Je hebt niets ingewikkelds nodig om een mooie tafel te dekken, het draait allemaal om sleutelstukken zoals bloemen of een centraal item op de tafel. En natuurlijk is lekker eten het allerbelangrijkste! Deze lente heb ik zelfgemaakte ravioli met citroen en ricotta gemaakt. Je kunt het van tevoren bereiden en dan vers serveren als je gasten arriveren."

Billledetext
Billledetext

Mimi's recept
Een overheerlijke tuinbonensoep,
perfect voor een etentje

Tuinbonensoep

(voor 4 personen)
450 g/ 1 pond gedopte tuinbonen
1 ui, gesneden
3 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
1 grote aardappel, geschild en in plakjes gesneden
80 ml 1/3 kopje kippen- of groentebouillon
2 el olijfolie
Water
120 g/ 1/2 kop mascarpone
Een grote handvol verse muntblaadjes
2 sjalotten
5 plakjes pancetta
Een handvol croûtons
Zout en peper
Een snufje piment d'espelette

- Snijd het topje van elke boon in en druk de boon eruit.
- Fruit de ui in een grote pan in olijfolie tot hij glazig is. Voeg knoflook toe,
de tuinbonen en aardappelschijfjes en roer ongeveer 2 minuten.
- Voeg kippen- of groentebouillon toe en voeg genoeg water toe om de groenten te bedekken.
- Breng het aan de kook en laat het 20-25 minuten sudderen.
- Pureer in een keukenmachine en zet terug op een laag vuur.
- Bak de pancetta goudbruin en krokant. Dep overtollige olie af en zet apart.
- Om de croutons te maken: snijd witbrood in plakken (bij voorkeur stokbrood)
en wrijf in met een knoflookteen. Besprenkel met olijfolie en grill in de
oven tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en zet apart.
- Snijd de sjalotjes, munt, pancetta en de croutons fijn en zet apart.
- Hak de munt fijn en meng samen met 120 g mascarpone.
- Om te serveren: doe de gehakte sjalotjes, munt, pancetta
en croutons op de bodem van 4 kommen. Schep de soep hier over heen en leg er
een lepel van de muntmascarpone bovenop.
Bestrooi met piment d'espelette en serveer direct.
- Eet smakelijk!