Tijdens de feestdagen is er niets zo hartverwarmend als samenkomen met je dierbaren, brood delen en tijd met elkaar doorbrengen. Het is ook de perfecte gelegenheid om je creatieve kant te laten zien als je met warmte en aandacht de tafel dekt. Hierdoor voelen je dierbare gasten zich niet alleen welkom en gekoesterd, maar wordt ook de sfeer gecreëerd voor gezellige, feestelijke bijeenkomsten.
We nodigden drie creatievelingen van over de hele wereld uit om hun unieke aanpak van het dekken van hun feesttafel te delen. Ze lieten ons zien hoe ze culturele en persoonlijke elementen uit hun erfgoed en leven in de festiviteiten van dit jaar verwerkten.
Theophilos Constantinou, oprichter van Psyche Organic,
Kopenhagen, Denemarken, @psycheorganic
Theophilos over zijn gedekte tafel:
Een maaltijd met iemand delen, brood breken, is een tijdloos ritueel. Alle mensen eten. Het eetproces is zo fundamenteel en is wat mensen samenbrengt. Het bord en de gedekte tafel zijn essentieel voor de presentatie van het eten. Ik ben een kind uit de buitenwijken van Akron, Ohio, en voor mij zou het eenvoudig moeten zijn. Als je eten op een mooie manier presenteert, versterkt dat de ervaring: kaarsen, zachte verlichting, mooi servies, het schenken van water uit een mooi gemaakte kan – het maakt allemaal deel uit van de zintuiglijke ervaring van wat je eet en drinkt.
Wat voor eten serveer je?
Faki, of Fakes, een traditionele Griekse linzenstoofpot met een pittige twist. Mijn vader was de oudste van zes broers in Cyprus en hij was degene die thuiskwam om voor het gezin te koken. Hij heeft het recept aan mij doorgegeven. Voor mij is koken als jazzmuziek. Je werkt binnen een vast kader, maar maakt het je eigen op basis van intuïtie. Mijn familie was niet zo'n fan van pittig eten, maar omdat ik er wel van hou, maak ik het pittig door er een hele rode chilipeper in te doen.
De beste tip van Theophilos:
Doe het rustig aan. Goede dingen komen langzaam. De manier waarop ik kook is langzaam, het is een cathartisch, meditatief proces voor mij. Er wordt liefde in gestopt. Ik weet hoe lang het duurt om deze ingrediënten te verbouwen en ze moeten met respect worden behandeld. Ik stop liefde in het gerecht en die energie wordt overgedragen op het eten dat ik maak. Er gaat een vreugde uit van het voeden van mensen. Koken voor mensen is een geschenk en het eten is een geschenk van de aarde.
Theophilos' familierecept voor Faki
Voor twee mensen
Je hebt nodig:
Bruine/groene linzen (ca. 250 g)
Twee uien, gehakt
Vier wortelen, fijngehakt of geraspt
Een bos bleekselderij
Knoflook
Twee tomaten, heel of in stukjes
Tomatenpuree
Een in plakjes gesneden rode chilipeper
Een paar zongedroogde tomaten
Een paar laurierblaadjes
Een handvol zeezout
Een handvol oregano
- Was en reinig de linzen en week ze indien nodig voor.
- Bedek de volledige bodem van een pan in met olijfolie.
- Voeg twee gesnipperde uien en een heel teentje knoflook toe, voeg dan tomaten en tomatenpuree toe en laat de saus langzaam ontstaan.
- Voeg langzaam alle andere ingrediënten toe.
- Laat minstens een uur sudderen. Laat rusten, bij voorkeur een nacht, voor het beste resultaat.
Heb je onze andere gidsen over "De tafel dekken" al bekeken? Lees meer.