Een frisse start in het nieuwe jaar

Maak een frisse start in 2024 met deze heerlijke en voedende saprecepten van holistisch voedingstherapeut Luise Vindahl.

Een frisse start in het nieuwe jaar

Luise Vindahl is gecertificeerd holistisch voedingstherapeut,
oprichter van Green Kitchen Stories
en kookboekenschrijfster.

Voor velen betekent het begin van een nieuw jaar een schone lei en nieuwe mogelijkheden, wat ons stimuleert tot bezinning en de wens om ons welzijn te verbeteren. Een manier om het nieuwe jaar fris en verkwikkend te beginnen is door wat extra groen toe te voegen aan je dagelijkse routine. Daarom vroegen we gecertificeerd holistisch voedingstherapeut, oprichter van Green Kitchen Stories en kookboekenschrijfster Luise Vindahl om haar favoriete saprecepten met ons te delen. Ze heeft vier heerlijke recepten voor ons gemaakt die je geest, lichaam en je smaakpapillen zeker zullen stimuleren.

Tijdens Luise’s experimenten met voedzame, vegetarische recepten heeft ze ontdekt dat geperst sap een eenvoudige en gemakkelijke manier biedt om energie en hydratatie te verbeteren. Sappen zitten boordevol voeding en zijn gemakkelijk te verteren en op te nemen door het lichaam, waardoor je veel heilzame voeding binnenkrijgt: "Zelfgemaakte groente- en vruchtensappen zitten boordevol vitaminen, mineralen, fytonutriënten en antioxidanten, en ze zijn ook een geweldige manier om een hoge concentratie ontstekingsremmende voedingsstoffen aan je dieet toe te voegen," zegt Luise. Dit is ook de reden waarom ze graag nieuwe saprecepten verzint met haar eigen gezin van vijf: "Het is een van die gezonde gewoontes waar we niet zonder kunnen. Het is erg verslavend en leuk om samen te maken".

Volgens Luise is sapjes maken het perfecte ritueel dat iedereen helpt om een frisse start te maken in het nieuwe jaar na een lange, koud kerstperiode. Door een heerlijk, kleurrijk glas zelfgemaakt sap te drinken, krijg je alles binnen wat je nodig hebt om je lichaam en geest weer op te laden. In plaats van de nadruk te leggen op beperken of inperken, staat deze nieuwe aanvulling voor een gezonde, leuke en heerlijke gewoonte die je kunt toevoegen aan je wekelijkse routine en waar je zowel alleen als samen met je gezin van kunt genieten.

De beste tip van Luise
"Ik maak meestal grotere hoeveelheden sap in één keer. Ik giet het sap in luchtdichte flessen die ik in de koelkast bewaar, zodat ik het gemakkelijk mee kan nemen onderweg en doordeweeks minder tijd hoef te besteden aan het bereiden van het sap."

Om je te helpen een frisse start te maken in het nieuwe jaar, heeft Luise vier kleurrijke saprecepten samengesteld die boordevol voedingsstoffen zitten, geweldige ontstekingsremmende eigenschappen hebben en je immuunsysteem een boost geven, zodat je lichaam energiek en gehydrateerd wordt.

Groen ananassap

Voor 500 ml

Dit is Luises dagelijkse donkergroene sap. Een zeer voedzaam sap met ananas, dat heilzame ontstekingsremmende eigenschappen heeft.


Ingrediënten:
1 komkommer
5 selderijstengels
2 handenvol spinazie
1 klein bosje lacinatoboerenkool, ook bekend als dinosaurusboerenkool
1 grote stuk gemberwortel
1/2 ananas, geschild

Instructies:
1. Was alle ingrediënten grondig.
2. Snijd elk ingrediënt in de juiste grootte voor je sapcentrifuge.
3. Pers alle ingrediënten uit.
4. Roer het sap met een lepel om alle ingrediënten te mengen.
5. Giet in glazen en serveer.

Sap van bieten, venkel en citroen

Voor 500 ml

Met zoete appels, bieten vol antioxidanten en verse venkel die een heerlijke smaak heeft die doet denken aan zoethout, smaakt dit sap magisch.


Ingrediënten:
2 grote, verse bieten, geschild
1 citroen, geschild
1 grote stuk gemberwortel
1 grote venkelknol
2 appels, klokhuis verwijderd

Instructies:
1. Was alle ingrediënten grondig.
2. Snijd elk ingrediënt in de juiste grootte voor je sapcentrifuge.
3. Pers alle ingrediënten uit.
4. Roer het sap met een lepel om alle ingrediënten te mengen.
5. Giet in glazen en serveer.

Sap van wortel, kurkuma en grapefruit

Voor 500 ml

Door de zoete smaak van wortels en sinaasappels te combineren met de bittere smaak van grapefruit en de pittige smaak van verse kurkuma en gember, is dit sap even heerlijk als voedzaam.


Ingrediënten:
6 wortelen
1 groot stuk kurkumawortel
1 grote stuk gemberwortel
2 sinaasappels, geschild
1 grapefruit, geschild

Instructies:
1. Was alle ingrediënten grondig.
2. Snijd elk ingrediënt in de juiste grootte voor je sapcentrifuge.
3. Pers alle ingrediënten uit.
4. Roer het sap met een lepel om alle ingrediënten te mengen.
5. Giet in glazen en serveer.

Kruidig groen geperst sap

Voor 500 ml

Uniek verfrissend sap met een subtiele twist door de verse peterselie en munt.


Ingrediënten:
1 handvol verse peterselie
1 handvol verse munt
1 grote handvol spinazie
1 citroen, geschild
1 grote stuk gemberwortel
1 komkommer
1 appel, klokhuis verwijderd

Instructies:
1. Was alle ingrediënten grondig.
2. Snijd elk ingrediënt in de juiste grootte voor je sapcentrifuge.
3. Pers alle ingrediënten uit.
4. Roer het sap met een lepel om alle ingrediënten te mengen.
5. Giet in glazen en serveer.