Fornace Brioni x Ferm Living

Een verhaal over klei, water en vuur.

Deens design ontmoet Italiaans vakmanschap in deze samenwerking tussen het Ferm Living designteam in Kopenhagen en Fornace Brioni's uitmuntende vakmanschap en expertise. De producten worden gemaakt in Gonzaga, een klein Italiaans stadje met een rijke geschiedenis en Renaissancecultuur. De collectie bestaat uit kleidessins die uitsluitend met de hand worden gemaakt met behulp van lokale cotto-technieken die al generaties lang worden doorgegeven.







Opgericht in 1920 in Gonzaga, Italië, is de familie gerunde fabriek waar Argilla-wandlampen, de Shape-sculptuurset en Flod-tegels worden gemaakt, gewijd aan alchemie en produceert rustieke cotto items met behulp van aarde, water en vuur. De klei is afkomstig uit de uiterwaarden van de Po, de langste rivier van Italië die van de Cottische Alpen oostwaarts naar de Adriatische Zee stroomt. De klei wordt naar de fabriek gereden waar deze in stapels buiten wordt opgeslagen om op natuurlijke wijze in de hitte van de Italiaanse zon te drogen. Wanneer er nieuwe partijen tegels worden gemaakt, wordt de ruwe klei naar binnen verplaatst waar water wordt toegevoegd om het kneedbaar en glad te maken. Natuurlijke kleurstoffen worden aan de natte klei toegevoegd en overtollige dubbelgebakken klei wordt gebruikt om een wit, marmerachtig patroon te creëren.

De klei wordt dan met de hand gegoten in een mal die wordt gekozen uit een van de honderden vormen die langs de muren van de fabriek staan. Sommige vormen zijn meer dan 100 jaar oud en worden gebruikt om kerkvloertegels van te maken. Net als een bakker die een oppervlak met bloem bestuift om te voorkomen dat het deeg gaat plakken, strooien de kleikunstenaars zaagsel in de mal voordat ze de klei toevoegen en luchtbellen verwijderen met een harde klap. De overtollige klei wordt daarna verwijderd van de randen van de mal met staaldraad, en de nieuw gevormde tegels worden verwijderd en op droogrekken geplaatst die vervolgens naar de droogkamer worden vervoerd.







In de donkere kamer is het bijna onmogelijk om te zien waar de rekken beginnen en eindigen. Opgewarmd door de overtollige warmte van de oven, die 1.000° Celsius bereikt als hij één keer per week wordt gestookt, kunnen de tegels tot twintig dagen aan de lucht drogen voordat ze naar de oven gaan. Hoe dikker de tegel en hoe meer water hij vasthoudt, hoe langer hij moet drogen om ervoor te zorgen dat hij niet barst wanneer hij gebakken wordt. Na het drogen wordt het oppervlak van de tegels met een grote machine gelijkmatig gepolijst. Het dunne laagje stof wordt weggeborsteld voordat de tegels in de oven worden gestapeld. De tegels worden vervolgens vier tot vijf dagen gebakken en bedekt met een laag vloeibare was om ze duurzaam te maken. Na anderhalve maand worden de afgewerkte items zorgvuldig ingepakt voordat ze aan hun reis van Italië naar Denemarken beginnen.

Billledetext
Billledetext