Fantastische vrienden

Een bezoek aan de studio in Kopenhagen van mixed media kunstenaar Leise Dich Abrahamsen was het uitgangspunt voor de collectie van Ferm Living van vier decoratieve wezens die de verbeelding prikkelen.

Tijdens een bezoek aan het kleurrijke atelier van Leise Dich Abrahamsen in Frederiksberg zag het ontwerpteam van Ferm Living een klein wezen van papier-maché op een plank. Met zijn kronkelende vorm, vijf gedrongen poten en gerimpelde huid leek het voor de ene toeschouwer op een krokodil, voor de andere op een paard.

"Het mooie van de collectie is dat elk ontwerp openstaat voor interpretatie", zegt Leise over haar samenwerking met Ferm Living – vier wezens van papier-maché met herkenbare eigenschappen die op onconventionele manieren zijn gecombineerd.

Leise Dich Abrahamsen, kunstenaar uit Kopenhagen, werkt voornamelijk met schilderkunst en grafische kunst. Door gebruik te maken van een alfabet van universele symbolen – bijvoorbeeld een stip of een lijn – en herkenbare vormen, hebben haar werken een vertrouwde sfeer en een gevoel van aanwezigheid.

"Mijn studio is vaak een proeftuin voor creatief spel," legt ze uit. "Ik had gewerkt met een leuke techniek, waarbij ik een reeks wezens vormde van papier-maché en ze daarna versierde met handgeschilderde stippen, klodders of strepen. Het was snel en leuk."

Het ontwerpteam werd verliefd op de ontwerpen van Leise en wilde de intuïtieve, ongecompliceerde manier waarop ze met haar handen werkt op authentieke wijze vastleggen op grotere schaal, waarbij ze eenvoudige materialen en technieken gebruikt om de wezens tot leven te brengen.

De wezens zijn nooit ontworpen met een specifiek doel of functie – of zelfs een specifiek dier – in gedachten. In plaats daarvan waren ze een artistiek experiment:

"Het was mijn bedoeling om iets aantrekkelijks, leuks en verrassends te maken. Iets bekends en toch raadselachtigs. Soms moeten de ideeën in mijn hoofd een fysieke vorm krijgen. Dit was zo'n moment," voegt ze eraan toe.

Leise bewerkte de oorspronkelijke verhoudingen naar een grotere schaal en maakte met de hand prototypes voor mallen.

"We hebben nauw samengewerkt met onze partner in India om de bijzonderheden van de ontwerpen van Leise vast te leggen. Het was belangrijk voor ons om het handgemaakte gevoel van elk item te behouden," legt Emma Cook van het ontwerpteam uit.

Billledetext
Billledetext

In de fabriek in India worden de mallen gevuld met samengeperste pulp van papier-maché en als ze eenmaal droog zijn, worden de patronen met de hand geschilderd.

Het gebruik van papier-maché geeft de ontwerpen een ruwe, natuurlijke oppervlaktestructuur die de subtiele details en unieke kenmerken van elk item naar voren laat komen, terwijl het met de hand schilderen ervoor zorgt dat geen twee items hetzelfde zijn. Elke kleine aanvulling of weglating – een extra poot, een imperfecte streep of afwezige stip – voegt iets toe aan het gevoel van ambachtelijkheid en het karakter van elk item.

"Ik hou echt van imperfecties. Ik heb ze altijd gebruikt in mijn werk. Als ik bijvoorbeeld verf op een vel papier heb gemorst, gebruik ik dat in mijn voordeel en verwerk ik het in het ontwerp. Deze wezens zijn doelbewust onvolmaakt," merkt Leise op.

"Het was mijn bedoeling om iets aantrekkelijks, leuks en verrassends te maken. Iets bekends en toch raadselachtigs. Soms moeten de ideeën in mijn hoofd een fysieke vorm krijgen. Dit was zo'n moment."

De decoratieve objecten kunnen samen of alleen in een kinderkamer staan, maar kunnen ook een plank in een woonkamer of een bureau in een kantoor sieren. Hun ambigue vormen nodigen uit tot praten en spelen en activeren de verbeelding met hun speelse uiterlijk.

"Hoewel ik een reeks leuke en decoratieve wezens zie die me doen denken aan voorwerpen die ik als kind had, in het bijzonder een figuur uit Japan die gewoonweg magisch was, vind ik het leuk dat dingen niet zo voor de hand liggend hoeven te zijn. Mensen kunnen deze wezens op hun eigen manier interpreteren, waardoor ze een betekenis en een context krijgen die voor hen relevant is," zegt Leise.